Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J92a65n 91H17r11u57b65e19š

1. 5. 2020 13:28

V něčem máte pravdu a v něčem jste vedle jako jedle. Nepopiratelně je to tragédie a taková ztráta by bolela každého, i zeleného nebo fialového. A máte pravdu i v tom, že romské rodiny víc drží pohromadě, a že mají až pověrčivý vztah k hrib

4 0
možnosti
EK

Víte, co by mě zajímalo? Až si vybrečí ty peníze na pohřeb, a ti čeští rasisti se jim na něj určitě složí, jestli taky budou házet peníze do hrobu, jak je na romských pohřbech zvykem?

6 0
možnosti

Klasika. Ode zdi ke zdi.

Nikdo nechce zaměstnávat cikány? Já viděl plno zaměstnaných cikánů. Neřeknu, jestli jich je zaměstnaných 30 nebo 80 %, statistiky si nevedu. Ale slova, že nikdo nechce zaměstnávat cikány, považuji za hodně generalizující.

Větší problém, a tomu věřím, bude třeba u pronajímání bytů. Tam se oprávněný rasismus projevuje, protože, bohužel, část cikánů dělá těm slušnějším hodně špatné jméno. A vzhledem k tomu, že rodina s dětmi je v bytu prakticky nevystěhovatelná, samozřejmě, že si lidé dají zatraceně pozor.

Co se článku týče, je to hnusné hraní na city. Bohužel to zapadá do obrazu, který špatní cikáni vytvářejí o těch dobrých. Natažená ruka při každé příležitosti, lhaní (o ztrátě práce kvůli koroně), ... .

Čím jste mě překvapila, příjemně, je Váš racionální pohled na řešení cikánské otázky.

13 0
možnosti
Foto

díky za komentář, každý máme trochu pravdy.

0 0
možnosti
MB

Někdy to není o rasismu, ale o lidské pitomosti. Zahynul bachař, který vezl vězně. V diskuzi bylo tolik hnusných komentářů na téma, že si to zasloužil, když dělá takovou práci, že to bylo na zvracení. Druhý den se objevila informace, že dotyčný bachař byl vynikajícím fotbalistou a najednou bylo všude spousta soucitu.

Bydlím ve městě, kde je početná romská komunita. Každý z nás s někým chodil do školy, měl nebo má romského souseda, 20 let jsme bydleli v domě, který vlastnil Rom. Vždycky je to o lidech, znám Romy, kteří celý život pracovali a jejich děti pracují. Na druhou stranu jsou tady ti, kteří i v dobách, kdy pracovat museli, do práce sice chodili, ale na práci nesáhli. Na Státním statku z nich byli nadšení, obzvlášť o žních. Největši flákač pracoval jako noční hlídač a celou noc tam jen seděl a pil. Když se opil moc, budil svoje nadřízené, že na statku straší :-) Byl to Čech.

Takových je tady taky spousta, jsou to -odpusťe mi ten nevhodný výraz, který se tady občas používá- "čistokrevní Češi", nepracují, žijí z dávek. Jenže se v první řadě poukazuje na nepracující Romy, ti jsou zřejmě víc vidět.

Mám osobní zkušenost. Hledala jsem práci. Když do továrny zavolala kamarádka s typicky českým přijmením, řekli ji, že práci mají. Když jsem zavolala já, řekli mi, že se musím přijít domluvit osobně. Bylo jim podezřelé moje přijmení. Mimochodem z haličtiny.

Já osobně někdy nevím, jestli to nazvat rasismem. U někoho je to špatná zkušenost, u někoho prostě jen touha se povyšovat. Každopádně je to nechutné, obzvlášť ve spojení s takovouhle tragédii.

4 1
možnosti
Foto

R^Naprostý souhlas a děkuji za velmi kvalitní a obsáhlý komentář.

0 0
možnosti
LU

Rasisti?

Rómovia sú tej istej rasy ako Česi.

7 1
možnosti
FL

Slovo "rasa" nemá jednoznačný význam, ani v biologii. Záleží pak na kontextu. Podobně jako slovo "rasista". To je nedostatek v článku, že se neupřesňuje, co se pod tím pojmem myslí

1 0
možnosti
PC

Paní Kateřino,

ve své podstatě máte pravdu. Ale - nutno si však uvědomit, že řada podobných problémů se týká i ostatních obyvatel, nejen Romů. Rozdíl je v tom, že pokud člověk není Rom, na nějaké sociální dávky může úplně zapomenout!! V konkrétním případě, o kterém se zmiňujete, by se s jistotou rovněž nedočkal žádné pomoci od státu. A to platí i v mnoha dalších případech, které tu snad ani nemusím uvádět.

Běžný občan by neměl problém, jestli je někdo Rom, černý nebo bílý atd., ale velký problém vidí v tom, že jsou na něj uplatňována nesrovnatelně tvrdší měřítka než na romská etnika. A to je opracdu velká nespravedlnost, kterou nemůže akceptovat.

44 0
možnosti
Foto

R^Pavle, a to máte pravdu. Díky za komentář i za čtení.

0 0
možnosti
ZS

Češi nejsou rasisté, mají kolem sebe staleté zkušenosti. Např. druhá generace Vietnamských přistěhovalců mluví perfektně česky a většina z nich má skvělé studijní výsledky. Kolik romských/cikánských generací už prošlo? Umí česky? Kolik z nich vystudovalo? Nebo aspoň zvládlo základní školu. První cikány zmiňuje už Dalimilova kronika ... to je dost dlouhá doba na aklimatizaci.

Když si zjistíte údaje - kolik lidí se hlásí k romské národnosti - při posledním sčítání cca 13 500 a kolik je neziskových organizací, které se jim věnuji - a kolik čerpají financí ze státního rozpočtu ...tak ta míra odtažitosti je naprosto pochopitelná.

70 0
možnosti
JL

A proč zadlužený stát financuje zbytečné neziskovky? Nejsou to spíše peníze z Bruselu, tam nevědí, kam s nimi a evropské národy by rádi zrušili.

6 1
možnosti
RK

Proč došlo k té tragédii? Přejezd přehledný, museli tam jezdit často.

Jo a když měli na auto, tak asi budou mít i další rezervy, jak se často doporučuje. Pokud nemám na chleba, obrazně řečeno, tak to auto oželím.

8 0
možnosti
RK

Jen doplním, ve 23 letech jsem auto neměl, až někdy po čtyřicítce, dřív na něj nebylo. Byly jiné priority - rozumějte potřebnější věci na zaplacení. Ani rodiče mi jej nezafinancovali, neměli na rozhazování. Přitom všichni jsme měli stále zaměstnání v té době.

11 0
možnosti
MV

Češi nejsou ve své podstatě rasisté. Pouze se řídí svými zkušenostmi, s oním

diskriminovaným etnikem. Jsou mezi nimi světlé vyjímky, kterých bohužel není mnoho. Je nutné stále dokola poukazovat na Chánov, situaci v Üstí nad Labem, ......?. Kdo není zaslepený a vidí realitu, nemůže s Vámi souhlasit.

34 0
možnosti
ND

Diskusi pod inkriminovanym článkem číst nebudu. Pod jakýmkoliv článkem se diskuse podobného typu, jak píše autorka, objevují.

Opět je to zkratkovité a hanlivé hodnocení Čechů, proč tak autorka činí, to já nevím.

Nemyslím si, že se Češi vyznačují tím, že by byli větší rasisti než v jiných národech, soudit tak podle některých diskusí není možné, tedy podle mě.

Nevím od kdy počala tradice velkolepých a opečovávaných hrobů u nás, ale soudit tak podle toho, že mají Romové silnější vztah ke svým mrtvým než jiné národy, tak to podle mě už vůbec kulhá...

Ještě za mého dětství tehdy cikáni hojně kočovali, takže jak to s tou tradicí je, nevím.

Ono i skromný hrob třeba s jednou kytkou vypovídá o vztahu majitele k mrtvým...

20 0
možnosti
JL

Češi - někteří jsou rasisti, někteří nejsou. Asi jako kdyby autorka napsala, všichni Češi jsou zloději (což si možná myslí všichni Rakušani, protože jim tam někteří naše reprezentanti vykrádali samoobsluhy a kradli auta - totéž v Německu). Jako kluk jsem poznal dvě romské děti - byli sami, žádné gangy, takže pohoda. Ani na vojně se pár Cikánů, co tam bylo, nijak neprojevovalo - jako agresivní debatéry jsem poznal spíše Slováky. Po revoluci jsme narazili na jev romských kapsářů, pravidelně okrádali lidi v Praze v tramvajích. Je pak snadné si udělat rovnítko. Stejně tak na severu, kde jsou velké agresivní skupiny Romů - původem asi z Balkánu. Těch původních českých Cikánů tu totiž moc nezbylo: skončili v koncentrácích. Rasismus je přirozený, docela mě překvapilo, že rasisti jsou -- údajně - i Afričani nebo Izraelité. :-))

6 0
možnosti
RP

Ono je to těžké. v textilní firmě jsme kdysi zaměstnali Romku, druhý den se údajně píchla špendlíkem , / nikdo to neviděl/ třetí den přišla s ovázaným prstem, dále pobírala všechny výhody z toho plynoucí a víc jsme o ní nevěděli. A při příjmání slibovala hory doly...člověk ji uvěřil že má chuť do práce. Prostě kdo ze zaměstnavatelů s nimi má špatnou zkušenost tak už si dá příště pozor .. nemá cenu z něho dělat rasistu s tím to nemá co dělat ale je to o pracovní kázni a morálce.

21 0
možnosti
  • Počet článků 332
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1582x
Jsem žena, která se neustále potýká mezi dvěma světy - mezi řeckým a českým. Neznám slovo "nejde to," když jde o záchranu lidského života. Neznám pocit závist a nenávist.

Mám jednu velkou touhu, kterou v sobě nosím od malička, snad se mi podaří i tuto splnit.

A nic jiného už o sobě psát nebudu, nemá to smysl. Od toho je blog, abyste si udělali názor sami. 

Seznam rubrik