Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pan Prymula udělal jedinou chybu, příliš otevřeně, navíc nešťastnou terminologii řekl to, co lze už nějakou dobu tušit oficiální statistika počtu nakažených, ne nemocných jsou čísla na domech a je to šíleně podhodnocené. Konstanta nakažlivosti vzdor restrikci, je stále na úrovni sezónní chřipky. Bez restrikce je konstanta nakažlivosti 2.5 - 3.3, s restrikcí tak 1.2, což jsou ale čísla od bot, kolik to je reálně, nevím. Virus je příliš agresivní a zastavit se bez zákazu vycházení nedá. Počty mrtvých ještě nedosáhly chřipkového skore. Problém je časový úsek na kterém to probíhá, u chřipky je to několik měsíců, tady tři týdny. Uváděná smrtnost je děsně přestřelená a ve skutečnosti bude daleko nižší. Obraz, který vidíme, je důsledkem naprosto neuvěřitelně šíleného nárůstu počtu nakažených, nikoliv však nemocných. My nevíme, ve které fázi pandemie jsme. V severní Itálii nemoc již pravděpodobně kulminovala, alespoň vzhledem k tamnímu kmenu viru. Nikdo neví, vzniká-li dostatečná imunita, projde-li člověk nemocí bez příznaků nebo z příznaky a vztahuje-li se i na ostatní kmeny viru. Virus bych nepodceňoval, ale větší potenciál, než zabít 1% populace snad nemá. Problém je, že je to v absolutních číslech šílený počet lidí. Nákaza nelze zastavit, lze jí jenom brzdit. Pan Prymula je odborník, navíc voják, nikoliv politik a řekl jenom nepříjemnou pravdu, navíc běžnou terminologií jeho oboru. A to se trestá, nevztahuje-li se imunita na všechny kmeny viru, nemoc se opakovaně vrátí. Mimo přibrždění šíření s tím nejde nic dělat. Apokalypsa nás nečeká, ale lidé zemřou, kolik jich bude závisí na mnoha faktorech a ne na všechny máme vliv.. Vakcína, bude-li, tak nejdříve za rok, Tato situace zde ji v minulosti mnohokráte byla ... zapomněli jsme to. A teď si představte, že by to byl mor, ale to naštěstí není

4 0
možnosti

Paní Kaltsogianni, blogger by se neměl vyjadřovat k tématu, pokud si plete základní pojmy. Chápu, že máte strach. Ale místo psaní blogu raději někoho požádejte, aby Vám to vysvětlil.

5 1
možnosti
Foto

Zase nesledujete aktuální oficiální informace a vyjadřujete se na základě svých nedostetčných i chybných informací

5 2
možnosti

Kolektivni imunutu jsme meli proti TBC, pokud bylo povinne ockovani. Jenze pak prisly nove kmeny, na ktere uz imunitu stejne nemame, a navic se povinne ani neockuje. Nakonec i ted by mel byt postup stejny: izolace, lecba, a az bude tak ockovani:

https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=749171

1 0
možnosti
Foto

Zrušit povinné očkování proti TBC považuji za zločin, který se vymstí. Obětí budou bohužel neočkované osoby, nikoliv ti, kteří očkování zrušili (ale sami jeho benefity čerpali, tedy byli očkováni).

7 0
možnosti

Ach jo ;-(. Kolektivní imunitu získáme a k promoření dojde ať chceme nebo nechceme. Jediné co můžeme dělat, je směřovat k tomu tak, že v první řadě maximálně omezíme počet mrvtých a v druhé řadě omezíme ekonomické ztráty.

Můžeme zpřísnit zákazy a dostat se do situace, kdy v ČR už nebudou přibývat žádné nové případy, po uvolnění zákazů se pak epidemie rozjede na novo, protože imunitu bude mít několik tisíc občanů.

Primula udělal přesně to, co bylo v dané situaci potřeba a není žádný důvod domnívat se, že by si začal počínat hůře. To jak jeho slova vykládají novináři, či "demokratická" opozice je jiná věc a nemá to žádný vztah ke konstruktivní kritice.

NIKDO NIKDY neplánoval ani neočekával, že se promoření zabrání, jenom o tom novináři nepsali, až teď pár hlupáků a kazisvětů vytrhlo slova z kontextu. Můžeme si vybrat - buď budeme postupovat podle toho co říká Primula, postupně uvolňovat opatření a rozložíme epidemii v čase aby ji náš zdravotní systém zvládl. Nebo přitvrdit opatření, namlouvat si, že se epidemie nevrátí a pak svalovat vinu na někoho jiného, až se vrátí. Uvolnit opatření a nechat epidemii bez kontroly snad nikdo za možnost řešení nepovažuje.

7 0
možnosti

Tentokrát bez karmy. K promoření dochází od prvního nakaženého (stykem s nakaženým) a v Itálii byly kopy rakví proto, že promořenost byla nízká. U nás máme mrtvých "pár", ale je otázka, jestli ty počty Itálie, bez obranných látek (když lék je v nedohlednu) nebudeme mít taky, je rozložené v čase, ne tak najednou. V Itálii není problém "promořování", ale jeho rychlost na začátku, kde místo zodpovědnosti lidi tančili na plážích (podobně, jako ve Španělsku).

1 0
možnosti

No ony ty "kopy rakví" denne tam jeste jsou, a brzo jich bude mnohem vic nez jenom "kopa"..

0 1
možnosti

Nebylo by lepší si od psaní odpočinout?

8 1
možnosti

J57a31n 86P52a74v51e13l

8. 4. 2020 9:53

Pár poznámek.

Mutace viru. Oproti chřipce, která tak ráda mutuje, má corona asi dvakrát delší řetězec, tudíž je příjemně stabilní. Samozřejmě že lehce mutuje jako všechny organismy, ale v porovnání s ostatními viry této kategorie je celkem stabilní.

Nadpis. Jsme zkušební králíci. Pokud se Vám to nelíbí, napište dopis matce přírodě, co si to už asi 3 800 000 000 let dovoluje.

Promořování. Vláda má celou dobu problém, že neví co dělá. Jediný moment, kdy něco udělala správně, byl panický zákaz všeho, když nevěděla, co se děje. Ale kroky před tím a potom jsou zmatené a i pro laika k smíchu či pláči (záleží na množství alkoholu v krvi a peněz v dotčeném sektoru podnikání). Teď je situace jasná. Musíme promořovat. Viru se v dohledné době nezbavíme. Když budeme držet křivku dole, jak se celou dobu snaží, tak sice můžeme mít málo nemocných/mrtvých, ale zabijeme ekonomiku. Poté, co odezní tato epidemie a většina ostatních států bude promořená, nepromořené státy budou jen čekat na další epidemii, další omezení, ... . My musíme držet křivku tak, že když máme 10 000 ventilátorů (bottleneck), náš cíl je mít obsazeno 9 000. Kompromis mezi rychlostí promořování ztrátami. Pokud to neuděláme a zabijeme ekonomiku, zabijeme více lidí než corona virus. Stres zabíjí. Ekonomické problémy vedou k alkoholismu, drogám, bezdomovectví. Tohle ve virových statistikách neuvidíte, ale ...

Roušky. Proč se řeší roušky? Každý si tu hubu zakryje něčím a je klid. Připadám si jako v parodických filmech. Jsou tu obrovské problémy a většina národa řeší takovou pitomost jako roušky.

3 1
možnosti
Foto

Pane Pavle, půlka Vašeho příspěvku zní fundovaně a půlka je divná. Na tu "hubu," jak říkáte si máme dávat české roušky, protože by se tím pomohlo českým lidem - pak nechť pustí promoření, ale já za tím vším vidím, že si někdo na čínských dodávkách pěkně vydělává. A Vaše výpočty? Kéž by to byla pravda, jinak díky za čtení.

0 0
možnosti
Foto

Já bych Prymulu neodsuzoval. Je epidemiolog a uvědomuje, že COVID-19 prostě zastavit nemůžeme. Nemáme zatím lék natož preventivní vakcínu. Roušky sice můžeme nosit pořád nicméně další opatření jsou dlouhodobě neudržitelná (zavřené provozovny, obchody, školy, zákazy cestování a shromažďování atd.) Řada lidí by upadla do bídy a hrozily by sociální bouře.

I kdybychom dnešní restrikce nezmírnili, počet zemřelých bude narůstat i nadále. Dnes se zemřelí za den u nás počítají na jednotlivce (poslední číslo 8), brzo to budou desítky a možná i stovky jako v jiných zemích.

Prymula prý zpočátku důvěřoval statistickým údajům z Číny. Po vývoji pandemie v jiných zemích dospěl k závěru, že čínské informace jsou nelogické a přestal jim důvěřovat. Prymula prostě chápe realitu, což mnozí jiní stále odmítají.

2 0
možnosti
Foto

Pane Krausi, to se psalo včera, že p. Prymula chápe realitu. Ale pokud je někdo odborník světových rozměrů, jak nezapomínají vždy upozornit, tak se měl řídit i s ostatními epidemiology vlastním rozumem a určitě nevěřit Číně a jejich číslům. Díky za čtení.

0 1
možnosti

O promoření mluvili na začátku v Německu a v Anglii, a potom rychle přešli na ochranu lidí, protože svět by se asi stal jedno velké pohřebiště. Pokud se coronavirus může chytit dvakrát za sebou, tak vlastně nikdy nikdo nebude chráněný. Všechno co jsem zatím viděla a slyšela o koronaviru, tak zahrávat si s ním, je docela smrtelná hra.

8 1
možnosti

J11a21n 70P55a57v19e90l

8. 4. 2020 9:55

Protože nešlo o cílené promořování, ale nechali tomu volný průběh. Podle toho jaká omezení necháte můžete odhadovat počet nakažených lidí a tím pádem vytíženost zdravotnictví.

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS