Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Bydlel jsem v dětství ve Starém Brně tzv."Oltecu" a moje mamka byla zdravotní sestra a chodila do jejich "kolonií" očkovat děti proti tuberkulóze, na a já chodil s ní. Je fakt, že se muselo jít za nimi, že nešli, jak ostatní na středisko, ale nevzpomínám si, že by s nimi tenkrát byly jakékoliv problémy..:-)R^

2 0
možnosti
Foto

Přemku, nebyly s nimi problémy. Ty nastaly, když se vytvořily - uměle a nesmyslně a tak toho Rómové využili. A kdo vůbec vymyslel slovo nepřizpůsobí, na kterém se může točit kdokoliv. Nebudou přizpůsobiví, nemají na to genetickou výbavu. A byli docela fajn. Dnes je to problém, který si zavinil tento stát sám.

!:-)R^

3 0
možnosti
MB

Město Krnov bylo místem,kam směřovali řečtí emigranti - Typické doosídlování pohraničí. Pak třída na ZDŠ - z poloviny - složena z Kanasarosů, líbila se mi Kula Psatura, dobrý byl dílenský učitel Zinkopis - méně učitelka ruštiny Dimitriadisová. Sranda, všechno bvylo na Papa- dakis. Cikáni byli rovněž - Záhada, nic se neřešilo! Se spolužáky je udržován kontakt dodnes - nejlépe na třídních srazech. Ouzo odmítám - domáhám se Metaxy ! ... :-)

4 0
možnosti
Foto

MiroslaveR^metaxu pije v Řecku málokdo. To nevíte? No nic, od toho jsem tady já. Hezký den.;-D

1 0
možnosti
Foto

R^R^R^ Třikrát karma, paní Kataríno.

Mám z dětství kamarádku Alenku černou jak bota (:-)) která bydlela se svými rodiči a dvěma bratry u nás v domě. Všichni pracovali, děti se vyučily, starý pan Mucha (za socialismu pracoval jako kopáč u plynáren) po revoluci založil na výkopové práce firmu....

Alence jsem byla na svatbě (po cikánsku domluvené - ženich ze Slovenska přijel aniž by ho kdy předtím viděla, začal u nich bydlet a dodneška jsou spolu spokojení). Cikánská svatba je něco na co se nezapomíná....

Na druhou stranu mám zkušenost (učím i malé "Romy" a má dcera s kamarádkoun byly napadeny bandou "Romských" holek v nákupním centru) negativní a myslím že na této čím dál horší situaci má vinu náš stát a stovky neziskových "organizací pro začlenění Romů" ve kterých nacházejí snadné živobytí nejen bílí (což bude asi další zápletkou seriálu Most!), ale i mnoho "profesionálních Romů".

Jak říká učitelka doprovázející třídu s velkým procentem cikánských dětí, "Romští aktivisté" mají spoustu řečí ale skutek utek.

Iniciativa těchto neziskovek je namířena na informovanost Romů o možnostech sociálních příspěvků a nejrůznějších výhod (které si ostatně sami mezi sebou sdělují) a "působení" na instituce, nikoli ovšem na skutečnou podstatu - začlenění Romů do společnosti tím že se začnou chovat podle pravidel a vydělávat si na život.

Trošku odbočím - já osobně nemám s malými Romy problém. Učím plavání a dělám to tak že to děti baví. takže když někdo nedodržuje pravidla vyhodím ho z bazénu a nechám ho sedět.

Na výhrůžku "tak já sem nebudu chodit" odpovím "tak nechoď"..

6 0
možnosti
Foto

Nejdéle trucovat vydržel jeden 3 týdny...

Horší to mají učitelky matematiky, ČJ atd. ....

Rodiče občas dávají dětem do školy pouze svačinu (Colu, chipsy...) a učebnice, sešity či pouzdro považují za zbytečnost.

Posledním případem "Romského aktivismu" se aktuálně zabývám.

Rodiče, oba nezaměstnaní, pobírali (krom jiných) příspěvek na mentálně retardované dítě. Psychiatr spolupracující se školou na základě testů naznal že chlapec má inteligenci schopnou pojmout učivo Základní školy (chodí ovšem do Speciální a praktické) a rodiče o příspěvek přišli.

Od té doby chlapec "dělá debila" (tatínek mu radí, což chlapec občas provalí...), nechodí do školy, když přijde tatínek ho vozí autem (na některé druhy postižení je i příspěvek na auto)....

Učitelka má stohy papírů s "doporučeními neziskových organizací" o tom jak když chlapec nepřijde do školy má škola kontaktovat rodiče, protože ti jsou tak "chudí" že namají na kredit ani na MHD aby do školy dojeli(...kdo platí benzín mi není jasné...), o povinnostech rodičů neziskovky cudně mlčí....

Tento chlapec začal do školy pravidelně chodit minulý týden, kdy bylo rodičům pohrozeno odejmutím dítěte a sociálních dávek....k velké nelibosti "organizací pro začlenění.

13 0
možnosti
DP

Mnoho sociologu se domniva, ze problemy s Romy zpusobil zakaz kocovani v padesatych letech v zemich - lido-demo. Samozrejme kazdy totalitarni rezim musi mit plnou kontrolu na svym obyvatelstvem a tak kocovnici, jak nacistum, tak bolsevikum, nepasuji do jejich spolecenskeho scenare. Ja uz jsem dostatecne stary, abych si pamatoval na kocovne romy, tedy rodiny, kteri prijeli s vozem tazenym konikem do naseho mestecka koncem ctyricatych a zacatkem padesatych let, pan Rom pak brousil v mestecku lidem noze, nuzky opravoval destniky a delal nejake prace, pani Romka zase neco usila. Nekdy zmizela po navstee nejaka slepice, nekdy nezmizelo vubec nic. Jednou policajt chytil mistniho, ktery ukradl husu zrovna pri pobytu kocovniku, zrejme chtel aby to bylo na ty kocovniky. Ale nejake vetsi problemy tehdy s temi kocovnymi nebyly.

2 0
možnosti
Foto

Pane Pospíšile, děkuji za Váš komentář, který je objektivní.R^;-D

0 0
možnosti
JU

Je to logické. Pokud existuje skupina, která se nechová asociálně, pak je logické, že nebude nenáviděna a naopak. Bohužel Romové v ČR se chovají strašně, což nikdo soudný nemůže popřít. Jedná se o tu část Romů, která přišla ze Slovenska a jejich potomci. Romští starousedlíci jsou poměrně integrovaní. V rámci Evropy jsou pak nejhorší rumunští. Každopádně stát by měl lidi vychovávat ke zodpovědnosti ze sebe sama. Nelze někoho živit a nic za to nechtít.

13 0
možnosti
Foto

Josefe, to máte pravdu, protože bývalé socialistické státy je neustále chtěly převychovávat. Rómové jsou po celém světě. Souhlasím s těmi rumunskými, jenom mě děsí představa v jaké chudobě žili. No a je to stále o tom stejném. Nepodporovat nikoho, nehledím, za je to Róm či ne, který nepracuje a nezaslouží si dávky od státu.

0 0
možnosti
RK

Ve škole jsem chodil do třídy s cikánem, který byl skvělý klavírista a já ho na rozdíl od ostatních neměl důvod přehlížet (neudělal bych to ani kdyby hrál jen na vozembouch). Protože také dělal - a velice dobře - judo, tak jsem si lebedil, že si na mě nikdo netroufl, protože jsem s ním držel zadobře. Odehráli jsme spoustu krásných skladeb a jen lituju, že se ve světě ztratil, protože střihnout si s ním Whiter Shade of Pale od Procol Harum byla nádhera. Nakonec hudební cítění těchto lidí se mi potvrdilo o deset let později, kdy do vlaku z Margecan do Dedinek nastoupila "banda s huslemi", řečeno slovy Pavla Dobeše a předvedla něco tak strhujícího a nádherného, že bych ten vlak nejraději otočil a jezdil až do večera.

Jsou mezi nimi i nepřizpůsobiví, lumpové až grázlové, o tom není pochyb. Ale rozhodně nejsou všichni stejní. A do debaty o cikánech/romech přidávám ještě jednu: dle vlastních slov samotných cikánů jsou romové ti, co mají blýskavé košile, zlaté řetězy a neumí moc tancovat.

3 0
možnosti
Foto

K. R. to jsem také chtěla napsat o Romech v Řecku, protože se vyznačují těmi šílenými řetězy na krku. Připomněl jste mi jednoho velmi černého Róma, který hrál s mým synem - měli svoji kapelu - byl to moc fajn kluk. Také společně tančili závodně hip-hop. Měl postiženou sestru a fakt neměli peníze. Půjčili jsme mu oblek do tanečních, dávala jsem mu oblečení. Prima kluk a najednou nevím, kde je mu konec. Ještě mám jejich nahrávku, kterou složil můj syn, kterou zpívá společně se ztraceným Romem. A také si říkal, že je cikán. Díky moc.VVV

0 0
možnosti
JS

Kdysi jsem strávil v Řecku pod širákem jednu noc kousek od cikánského tábora a udělali na mě dobrý dojem. Dokonce jsem si říkal, že v případně jiném životě bych chtěl být cikánem v Řecku.;-)

1 0
možnosti
Foto

JiříR^jsem ráda, že na vás udělali tento dojem. Myslím, že kdyby je nechali tady žít jejich kulturou, tak by to bylo super.R^;-D

1 0
možnosti
VV

Domnivam se, ze problem s timto etnikem se jako nektere jine vyskytuje pouze v postkomunistickych zemich. Pokud byly nejake problemy jinde, delali jen ti, kteri se tam v ramci EU z techto zemi zacli stehovat. A kupodivu to ty vlady velmi rychle zvladli.

Nechci mluvit za jine, ale konkretne v nemecku vyplaci pridavky na deti pracovni urad.

A kdo nepracuje, zedne nedostane. Takze vyroba deti jako zdroj prijmu neexistuje.

Take jem byl na ten porad vcera zvedavy, a ac jsem uplne jineho plitickeho zamereni musim priznat, ze nejrozumneji tam mluvila pani ministrine.

4 0
možnosti
Foto

VladimíreR^díky. Musíme být objektivní, ať už se jedná o kohokoliv. Škoda, že je nenchali žít jako v Řecku. Děkuji za Vaši návštěvu na mém článku.R^:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 332
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1558x
Jsem žena, která se neustále potýká mezi dvěma světy - mezi řeckým a českým. Neznám slovo "nejde to," když jde o záchranu lidského života. Neznám pocit závist a nenávist.

Mám jednu velkou touhu, kterou v sobě nosím od malička, snad se mi podaří i tuto splnit.

A nic jiného už o sobě psát nebudu, nemá to smysl. Od toho je blog, abyste si udělali názor sami. 

Seznam rubrik