Úvaha nad včerejší střelbou v Ostravské nemocnici

11. 12. 2019 9:16:56
Šest mrtvých a tři těžce zranění zůstali po sebevrahovi, který měl pocit, že ho lékaři neléčí. Možná, že tento odporný čin donutí MZ ČR a celou zdravotnickou veřejnost se konečně zamyslet, kolik lidí potřebuje ve svojí nemoci

psychologickou a psychiatrickou pomoc. Kdyby ten útočník nespáchal sebevraždu, vážně bych byla zvědavá, nač ho léčili. Tentokrát Babiš sdělil do kamery, že se bude zárovečň prošetřovat, zda nebyla psychika vraha narušena léčbou, tedy zda jeho psychika nebyla díky špatné léčbě ve stavu, kdy provedl tak ohavný čin. Docela by mě to zajímalo, spíše však čekám, že i tento drsný příběh za chvíli zapadne. A to znám tolik lidí, kteří se potřebují dostat ke špičkovým odborníkům, jelikož jejich zdravotní stav je léta zoufalý a jejich psychika chřadne.

Odrazím se od skutečného případu, kdy mladý kluk hledá šest let lékaře, který by mu vyléčil jeho chronickou boreliózu. Přestal studovat VŠ, je velmi unavený a nikomu nevěří, protože lékaři krčí rameny, jelikož ani oni mu nevěří, že tolik trpí. Byl u mnoha odborníků, ale nic, stále stejná písnička. Kdo má v rodině nebo je sám postižen chronickou boreliózou, tak ví, o čem píši. Závěr "unavový syndrom," jsou dvě slova, pod kterými můžeme číst všechno možné. Tento mladý muž byl včera u odborníka - neurologa, který mu řekl, že by měl svoje bolerie milovat, smířit se s nimi a zkusit žít tak napůl, protože to je jasné, že je to k žití a spíše k nežití. Lékař klukovi doporučil psychiatra, ale kdo ho najít? Kde najít psychiatra, který ví, co borelióza dělá nejen s tělem, ale i s psychikou?

Další případy nebudu uvádět, protože jich je tolik, že mnozí lidé přežívají díky tomu, že polykají léky, které je mají udržet alespoň v práci, aby uživili rodinu. Hodně pacientů se stydí říct lékaři, že jsou psychicky na dně, že už nemůžou, že potřebují pomoc, protože jejich nemoc je ovládla. A tady by se už konečně měli vzpamatovat všechny odborné lékařské komise, které jsou ustanoveny k různým dg. a začít řešit i tak důležitou věc, jakou je psychika nemocného člověka. Sem patří určitě onkologie, psoriáza - lupénka - těžké vady páteře, vysoký tlak, cukrovka, prostě sem patří téměř všechny dg., kterým se říká civilizační.

A co skupina rodičů, kterým se narodí těžce nemocné děti s vzácnými dg., např. s nemocí zvanou "Motýlí křídla," těžce retardované děti, autisté, prostě děti, které sotva nastoupí na svoji životní dráhu, tak mají svůj osud spočítaný. A rodiče, kteří se nerozvedou, mají také svůj život a osud spočítaný, protože mít těžce nemocné dítě je velká řehole, velká odvaha s ním zůstat a pomáhat mu. Kdo pomáhá těm rodičům? Vynechám skupinu matek - samoživitelek a otců - samoživitelů. Je jich hodně.

Ten člověk, který si včera vybral traumatologii, kde bylo více lidí, musel dle mého úsudku vykazovat známky psychické nemoci. Možná, že je dobře skrýval, ale i tak si měli lékaři či lékař všimnout jeho chování. Nechci však tak závažnou věc posuzovat, ani soudit, protože mi to nepřísluší. Jen tak uvažuji, co mohlo jednoho člověka dovést k tak hnusnému činu? Co to bylo?

Proč ale střílel do čekajících pacientů, kteří tam seděli a čekali na lékaře, to si prostě neumím vysvětlit. Nestřílel po lékařích, prostě jen tak zastřelil pár lidí a pak se zastřelil sám.

Tato neuvěřitelně tragická a smutná záležitost by měla dát do chodu konečně to, po čem se tady tak dlouho volá - psychologickou a psychiatrickou pomoc pacientům, kteří dlouho žijí se svojí nemoci a nemohu se vymotat z bludného kruhu, protože nejsou léčeni jako celek, jako člověk, ale jako rozkouskovaný pacient. A to je velký rozdíl. A my nejsme vytvořeni z kousků těla, my jsme se narodili jako celek.

Autor: Katerina Kaltsogianni | středa 11.12.2019 9:16 | karma článku: 27.24 | přečteno: 1242x

Další články blogera

Katerina Kaltsogianni

Máme dva nebo tři prezidenty?

Vlastně máme tři prezidenty, ale ten, co se jmenuje Zeman, nemůže zřejmě o ničem rozhodovat. Netuší, že místo něho rozhoduje Mynář a Ovčáček, že se do "prezidentské funkce," zvolili sami.. Alespoň je v něčem Česko nejvýraznější.

6.11.2021 v 9:34 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 506 | Diskuse

Katerina Kaltsogianni

Kohoutí hnízdo x Čapí hnízdo

Kohoutí hnízdo sídlí v Bruselu, odkud na nás kokrhají kohouti. Mají tam i slepice, ale určitě se na všechny nedostane. Jsou tam i bílí koně, vzácná rasa, která vypadá jako lidi. Pochopte konečně, proč nechají ptáci žít Čapí hnízdo

15.9.2021 v 7:26 | Karma článku: 12.83 | Přečteno: 486 | Diskuse

Katerina Kaltsogianni

Dyť o těch dluzích nic nevíme

Hádka se odehrála večer na terase, kde jsme se sešli. Přijela jsem utahaná z Larissy, rozčarovaná řeckým chováním. V hlavě mi běžely otázky, zda je to lockdownovou situací nebo povinným očkováním Řeků, kterým tím berou demokracii.

14.9.2021 v 8:02 | Karma článku: 21.35 | Přečteno: 953 | Diskuse

Katerina Kaltsogianni

Pan Okamura nemá mediálního poradce?

Po skoro čtyřech měsících si pouštím zprávy, kde se najednou objeví Okamura, který byl velmi krutý a nelidský k afgánským uprchlíkům. Chtěl se zalíbit? Jedná se o rasistické prohlášení? Pokud ano, tak by měl odejít z politiky.

31.8.2021 v 8:22 | Karma článku: 14.02 | Přečteno: 523 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 227 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 388 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 104 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 574 | Diskuse
Počet článků 332 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1558

Jsem žena, která se neustále potýká mezi dvěma světy - mezi řeckým a českým. Neznám slovo "nejde to," když jde o záchranu lidského života. Neznám pocit závist a nenávist.

Mám jednu velkou touhu, kterou v sobě nosím od malička, snad se mi podaří i tuto splnit.

A nic jiného už o sobě psát nebudu, nemá to smysl. Od toho je blog, abyste si udělali názor sami. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...