Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já bych jen k tomu závěru . Jak zajistit , aby se nezdražovala voda??? Patři cizím společnostem - města si zlaté akcie veta prodeje nenechala a prodala svoje podily. Může se to ovlivnit pouze DPH ale pokud půjde dolů nezaručí to, prodejce vody tu vodu nakonec zlevni . Navic oni tu ani do rozvodů neinveytuji to musi mest a zisky jdou mimo Cr a ještě tím pádem přicházíme o dotace . Kdo za to může - obce - vlada rozhodne ne ta to neovlivni . Plyn - kupuje se . Jak to lze ovlivnit tedy nevim . Vyššimi daněmi z případneho zisku ??? Ceny elektřiny ? Kouknete se v jakém stavu je energeticky úřad , který to rozhoduje . A co solarnici co vystavba nove jaderky . My vyrobime elektrinu a na burze ji prodavame a to ji tam kupujeme i sobe , takze pak mame treba drazsi elektrinu jak v Nemecku . Je to na palici ? Ano. Jen chci napsat ceny energii vlada moc neovlivni .

2 0
možnosti
Foto

Ale navyšování nenápadné, které probíhá od jara je dost znatelné u zboží v prodejnách. Však oni si umí poradit. Děkuji za čtení.

0 0
možnosti
Foto

J92a39n 76Š25i81k

2. 11. 2019 19:16

Moji rodiče byli oba učitelé. Bylo to za komunistů a byli jsme opravdu relativně chudí i na tehdejší dobu. Například v dětství jsem nebyl nikdy u moře. Existovali ale jiné výhody, třeba dlouhé prázdniny a ty bych dnes vyměnil i za nižší mzdu. A vážnost, které se těšil hlavně otec. Přísný a náročný Pan učitel matematiky. Pro někoho je to málo. Pro mě ta úcta, kterou cítím od jeho bývalých žáků i dnes, víc než peníze. Kolotoč přidávání se nezastaví. Jakmile přidají učitelům, ozvou se hasiči. I oni si je zaslouží. Ale je to přesně o tom, že politici by hlavně měli slevnit všechno, co mohou ovlivnit. Například poplatky za různé služby na úřadech, vyšší úlevy na daních, hlavně pro rodiny s dětmi, atd. a potom by opravdu nemuseli řešit komu zase přidat. Díky za článek paní Kataríno a přeji hezký večer :-)

9 0
možnosti
Foto

Milý Jane, o tom to je, o té úctě, o krásných slovech od bývalých studentů, o pocitu, že jsem nebyla na škole marná. Obávám se, že učitelů, jakým byl Váš tatínek ubývá, protože peníze překřičí všechno. Přitom výchova a vzdělání je tak důležitou součátí lidského života.R^

3 0
možnosti
AT

Pokud je v nějakém oboru nedostatek kvalifikovaných lidí a hrozí jejich další úbytek, nezbývá nic jiného, než tento obor učinit dostatečně žádoucím. Vyšší mzda je jedním z nástrojů. Toť vše.

2 0
možnosti
Foto

To je pravda, ale tato nezaručuje kvalitní učitele.

3 0
možnosti
DM

Pan Vitha tu píše, jak se musí na každou hodinu připravovat.

Já jsem freelancer, konkrétně překladatel na volné noze. Platí mi za objem přeloženého textu. A přál bych panu Vithovi vidět, jak dlouho se musím na některé projekty připravovat já. Nehledě na to, kolikrát se to často musí na základě požadavků klienta předělávat či doplňovat.

Věřte, že připravovat se na práci musí spousta lidí. Chirurg, vyšetřovatel, architekt, a mohl bych tu vyjmenovat desítky profesí.

Chápu, že každý vidí svou optikou právě to své povolání jako to nejnáročnější (zrovna lékaři a učitelé k tomu mají silné sklony). Ale věřte, že všude je "chleba o dvou kůrkách".

9 0
možnosti
Foto

Pane Magnusi, velký souhlas. U p. Vitha mě rozčílilo, že škatulkuje žáky a nestydí se to ani napsat. Díky za Vaše čtení.

2 1
možnosti
LV

K té mzdě:

Průměrná mzda v ČR ve 2 čtvrtletí dosáhla částky 29 346 Kč, o rok později to bylo 31 851 Kč. Průměrná mzda učitele byla na konci roku 2018 33 992 Kč, letos je údajně více než 39 000 Kč, ale relevantní data, která by to dokazovala, nejsou k dispozici. K dispozici je pouze tvrzení MŠMT, že učitelé dostali přidáno 15 %, z toho 10 % v nárokové složce a 5 % v nenárokové. Přičemž ale z těch nenárokových 5 % dosud Po 10 měsících) nepřišla do škol ani jediná koruna. Takže nenároková složka se nevyplácí, ale vesele se vede ve statistikách, takže učitelé jsou za nenažrané hamouny, kteří navíc - jak paní autorka dokazuje - pracují 20 hodin v týdnu a zbytek si válejí šunky a smějou se všem těm chudákům, kteří na ně vydělávají. Skutečnost je taková, že učitelé si při růstu průměrné mzdy o 8,5 % polepšili o 10, reálně tedy 1,5 % proti průměrnému zaměstnanci.

Podle toho, co píšete, paní Kaltsogianni, můžu celkem snadno usoudit, že Vaším odchodem české školství příliš neztratilo. Pokud jste dokázala "učit" z voleje, bez příprav, jen tak z hlavy, dovedu si představit, jak Vaše hodiny vypadaly. Já mám za sebou docela dlouhou praxi, učím de facto pořád to samé (Zemědělské stroje, Technologii oprav, Motorová vozidla), ale i dnes mi přímá příprava na každou vyučovací hodinu zabere alespoň 30 minut. Podotýkám přímá - to znamená projít si prezentace, aktualizovat je, pokud je třeba, podle toho upravit pracovní listy, které tisknu před každou hodinou žákům, protože nejsou učebnice. Nepočítám do toho stovky hodin, které jsem strávil tím, že jsem ty prezentace a pracovní listy dával dohromady a psal. Vy píšete, že učitel musí zaujmout - a já se Vás ptám, jak chcete zaujmout, když nejste na hodinu připravená? Vy musíte vědět, jak se ta hodina bude vyvíjet, Vy musíte určovat směr i tempo, to Vy musíte být ve třídě king. protože když nebudete, bude tam king někdo jiný a tak se snadno stane, že si Vás natočí na mobil jako zrůdičku a vystaví na facebooku... Oni se s tím nemažou. Dále

1 0
možnosti
LV

Ano, měli jsme podzimní prázdniny. Což v mém případě znamenalo objet okolní zemědělské podniky a domluvit ukázky "nahaté" zemědělské techniky. Končí sezóna polních prací a stroje i lidi se přesouvají do dílen k posezónní údržbě a opravám. Ideální čas vidět těm mašinám až do ledví a dozvědět se o nich leccos z praxe.

Do konce roku si každý z nás střihne ještě něco z prezentací školy na okolních základkách a veletrzích vzdělávacích a pracovních příležitostí, k tomu nachystá zkoušení a testy, aby měl za každý kvartál u každého žáka nejméně 2 známky, probere s rodiči dětí ohrožených studijním neúspěchem jejich situaci a možnosti... Mimochodem - už jste někdy rozmlouvala s rodičem dítěte ohroženého studijním neúspěchem? Doporučuji, je to opravdu zábavné.

Chápu některé jedince, kteří jsou schopni tvrdit, že učitelé pracují 20 hodin týdně a zbytek se flákají. Ostatně mají velký vzor třeba v televizi. Taková rosnička na Nově pracuje nějakých 15 minut denně (nebo 10?) a taky jí to uživí, že?

1 0
možnosti
Foto

Výsledky na výstupu ale nevytváří prostor pro zvyšování platů.

Pokud nějaká firma něco dělá a to něco je čím dál horší, pak to neřeší zvyšováním platů, ale celkovou změnou zaměřenou na zkvalitnění a zefektivnění celé své činnosti. Až pak, když jsou vidět výsledky, jak se začíná přidávat na platech, protože v normálním světě si firmy na platy svých zaměstnanců musí nejdříve vydělat.

Z těchto důvodů mám za to, že učitelé jsou spíše přepláceni.

4 0
možnosti
Foto

A přeci jen něco napíšu.Je to reakce na to co píše pan Bicera.Ona to oblíbenost nemusí být tím, kdo je jak dobrý učitel.Třeba učitel matematika je v soutěži oblíbenosti s mou maličkostí hodně hendikepován...

2 0
možnosti
DM

No vidíte, a u nás na gymplu byl matikář jedním z nejoblíbenějších profesorů :-)

3 0
možnosti
Foto

Já chtěl Kateřino také něčím přispět, ale vzhledem k tomu co napsala Radka, budu cudně mlčet, lépe to nejde...

1 0
možnosti
RE

Nejlíp se nakupuje v Agie na trhu. Tam by se měli všichni učit!:-)

2 0
možnosti
Foto

Romane, že jo? A to jsem je neučila, mohla bych se od nich fakt učit.

1 0
možnosti
Foto

Zdravím a přiznám se, že váš prostor maličko zneužiju. za okamžik:))

Já osobně plat vyšší chci, ale garantuju jednu věc. Učitel, dobrý učitel, co tím žije a chce zapalovat svým já mnoho z těch peněz rád věnuje na poznávání naživo. Na cestování. Které- piste si , hned jak to jde, ve svém oboru přenese, co to jde na studenty jako autentičnost. Pojdte k mobilu, co jsem viděla, nafotila si pro Vás, jak sebe sama musím opravit, jak placatě vás to učím...víte, tohle je tak báječné vidět...

A mimojiné to kultivuje v jedné věci, která je, jak koukám po posledním blogu bytostně vzdálená mediálně slavné paní Růžičkové. Všechno se dá okecat - jen ne matematika, jedině ta nám oči otevírá. Podepíšu, že matematika spolu s logikou je nádherné a velmi důležité prestižní a magické vědění. ale... Jek píše velmi dobrý, skutečně vělmi progresivní a dobrý v názorech třeskutý oponent paní Růžičkové pan Robert Čapek - dobrý učitel, je chytrý učitel.

A já naprosto všelijak sama vidím nářky učitelů na všechno, kteří šmahem shodí předměty druhých - jako okecávací, a kteří mají často žáky naškatulkované za líné, Ale sami nenahlédnou, jak mnoho děti znají z jiných oborů- kdo umí dva tři jazyky z dnešních matikářů? Kdo fakt umí tak megarychle ovládat nejnovější záležitosti světa internet? Kdo z dnešních matikářů má orientaci v hudbě a umění? A kdo je naprosoto užaslý nad skvosty všeho, kam se tedy ta matika, pro ně často jen čísla - promítá? Architektura, příroda...?Jsou vskutku učitélé vzdělaní tak prestižně jako tomu bylo za masarykovské školy? Dodnes platí, že lidem nejvíc předá ten, kdo vidí za svůj obor a dovede věci jako kouzelník k uposlouchání propojit a ještě k tomu ví, kde by měl skončit učitel a nastoupit normální a chápavý člověk.

5 1
možnosti
Foto

Milá Radko, díky moc za nádherný a všeříkající příspěvek. Naprostý souhlas. Krásný víkend přeji.R^

2 0
možnosti
  • Počet článků 332
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1582x
Jsem žena, která se neustále potýká mezi dvěma světy - mezi řeckým a českým. Neznám slovo "nejde to," když jde o záchranu lidského života. Neznám pocit závist a nenávist.

Mám jednu velkou touhu, kterou v sobě nosím od malička, snad se mi podaří i tuto splnit.

A nic jiného už o sobě psát nebudu, nemá to smysl. Od toho je blog, abyste si udělali názor sami. 

Seznam rubrik