Jestli nekoupí stát Smartwings, zapomeňte na dovolenou

18. 05. 2020 13:03:24
Za pár dní, pokud se nerozhodne vláda, zbankrotuje česká strategická společnost Smartwings, se kterou létá 80 % cestovních kanceláří. Co to znamená? Konec dovolených, nenávratnost financí, které lidi zaplatili za svoji dovolenou.

Je 18. května roku 2020 a žádná cestovní kancelář, která má nasmlouvané lety do zahraničních destinací s leteckou společností Smartwing neví, kdy a s kým se poletí. Proč to neví? Protože stát by chtěl leteckou společnost koupit, ale do toho všeho mluví Piráti a TOP 09, především její dlouholetý představitel Kalousek, kterému je jedno, co bude s lidmi, pokud se oprostím od záměru, že by stát mohl a dokonce měl vlastnit svojí vlastní leteckou společnost.

Aby letecká společnost Smartwings nezbankrotovala a tisíce lidí mohlo odletět na svoji již zaplacenou dovolenou je nutné, aby stát v tomto případě rychle zasáhl a koupil leteckou společnost, ať už si o celé této kauze myslíme cokoliv. Rozhodně to bude levnější záležitost, nežli byly čínské roušky a ochranné prostředky nebo kauzy dávno zapomenuté.

V případě, že tak nebude učiněno, pak padají i vouchery na příští rok, které lidi dostali, jenž nahrazují letenky, ale které by cestující nemohli využít, když padne letecká společnost. Jakýpak cestující? Všichni jsme nyní čekající.

Pokud tedy doopravdy zbankrotuje jediná a monopolní letecká společnost, zbankrotují i velké cestovní kanceláře, střední, ale i malé cestovky a tisíce až sta tisíce lidí přijde o svoje finanční prostředky, které již dávno zaplatili za dovolenou. Když je bankrot, pak se můžeme zařadit a čekat na peníze za letenky, které prostě zpět nedostaneme.

Tato situace není vůbec k smíchu, dokonce možná zní neuvěřitelně, ale pokud stát okamžitě nezasáhne, pak půjde ekonomika celého leteckého provozu a cestovních kanceláří, jejichž finance významně přispívají do státního rozpočtu, do háje. Velmi těžko se cestovní kanceláře vzpamatují a lidé přijdou o svoje peníze, protože bankrot je bankrot a nemůžeme čekat, že se tento případný bankrot letecké společnosti Smartwings bude chovat jinak.

Když stát podporoval monopolní leteckou společnost Smartwings a neodkoupil ČSA, které se prodalo za pouhých 60 mio Kč Korejcům, měl si uvědomit, že díky této "podpoře" následuje podpora další a tou je ta, aby si nyní koupil stát leteckou společnost, protože tu by měl vlastnit stát. Kdo jiný? Jak je evidentní, tak monopolní postavení Smartwingsu nebylo strategicky vhodné Tento fakt se měl řešit dávno a měl to řešit stát, resp. vláda.

Nejsem příznivce ani jedné politické strany, protože každá strana má tolik svých kostlivců, že je s podivem, jak mezi sebou neúnavně bojují. Místo toho by se měli dohodnout a rychle zachránit cestovní ruch a leteckou společnost, kterou stát prostě a jednoduše potřebuje, protože tím pádem by se Česko ocitlo mezi zaostalými zeměmi, které ani nevědí, jak letadlo vypadá.

Dopisuji v 19.30 hodin, kdy se opět ve zprávách lživě tvrdí, že se Smartwings nikdy nezmínil o tom, že by se prodal státu za symbolickou korunu. Ovšem je tu další závažnější informace. 49,9 patří čínskému státní fondu, který zastupuje J. Tvrdík. Klidně si myslete, co chcete, ale mně to dává nyní konečně nějaký smysl - viz odkaz.

"Podíl 49,9 procent ve Smartwings drží čínský státní fond CITIC. Podle Vika si však vážnost situace uvědomují a v případě, že by měl stát zájem, jsou ochotni jejich podíl předat státu za 1 korunu. „Všichni čeští akcionáři by chtěli státu pomoct a i když někdy vstup státu do komerční firmy není ideální, v takovémto případě by byl na místě. Stát by měl být přítomen a kontrolovat, aby podnik fungoval v souladu se zásadami správného hospodaření.“ S čínským státním fondem je podle Vika Smartwings v jednání a v případě, že by bylo nejhůř, dojde k předání akcií za symbolickou částku."

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/doprava/koronavirus-letecka-doprava-smartwings-dotace-uver.A200505_210251_eko-doprava_kou

Autor: Katerina Kaltsogianni | pondělí 18.5.2020 13:03 | karma článku: 33.66 | přečteno: 13409x

Další články blogera

Katerina Kaltsogianni

Máme dva nebo tři prezidenty?

Vlastně máme tři prezidenty, ale ten, co se jmenuje Zeman, nemůže zřejmě o ničem rozhodovat. Netuší, že místo něho rozhoduje Mynář a Ovčáček, že se do "prezidentské funkce," zvolili sami.. Alespoň je v něčem Česko nejvýraznější.

6.11.2021 v 9:34 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 506 | Diskuse

Katerina Kaltsogianni

Kohoutí hnízdo x Čapí hnízdo

Kohoutí hnízdo sídlí v Bruselu, odkud na nás kokrhají kohouti. Mají tam i slepice, ale určitě se na všechny nedostane. Jsou tam i bílí koně, vzácná rasa, která vypadá jako lidi. Pochopte konečně, proč nechají ptáci žít Čapí hnízdo

15.9.2021 v 7:26 | Karma článku: 12.83 | Přečteno: 486 | Diskuse

Katerina Kaltsogianni

Dyť o těch dluzích nic nevíme

Hádka se odehrála večer na terase, kde jsme se sešli. Přijela jsem utahaná z Larissy, rozčarovaná řeckým chováním. V hlavě mi běžely otázky, zda je to lockdownovou situací nebo povinným očkováním Řeků, kterým tím berou demokracii.

14.9.2021 v 8:02 | Karma článku: 21.35 | Přečteno: 953 | Diskuse

Katerina Kaltsogianni

Pan Okamura nemá mediálního poradce?

Po skoro čtyřech měsících si pouštím zprávy, kde se najednou objeví Okamura, který byl velmi krutý a nelidský k afgánským uprchlíkům. Chtěl se zalíbit? Jedná se o rasistické prohlášení? Pokud ano, tak by měl odejít z politiky.

31.8.2021 v 8:22 | Karma článku: 14.02 | Přečteno: 523 | Diskuse

Další články z rubriky Jihlava

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Počet článků 332 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1558

Jsem žena, která se neustále potýká mezi dvěma světy - mezi řeckým a českým. Neznám slovo "nejde to," když jde o záchranu lidského života. Neznám pocit závist a nenávist.

Mám jednu velkou touhu, kterou v sobě nosím od malička, snad se mi podaří i tuto splnit.

A nic jiného už o sobě psát nebudu, nemá to smysl. Od toho je blog, abyste si udělali názor sami. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...