Divný a smutný konec života

13. 04. 2020 11:12:09
Tato náročná a velmi složitá doba měla donutit lidi k zamyšlení. Možná by se měli lidé vrátit k tradicím a hodnotám, protože i oni budou jednou staří, děti je mohou odložit do seniorského domu, kde se plíží od stolu k posteli.

Píšu o seniorech, kterým se klepou ruce, takže se nedůstojně šťourají v talíři a rukou si namáčí knedlík v omáčce. Mluvím o těch, kterým se blíží konec jejich cesty tady na Zemi, o těch, kteří jsou tak ohroženou skupinou, protože jsou staří a nemocní. A mně jich je normálně líto. Moje lítost je tak veliká, že se snažím nějak pomoci. Jestli se mi to povede nebo ne, to opravdu nevím, protože lidé jsou jenom lidé a každý má svoje vlastní starosti.

Přiblížím jeden den v LDN, kdy tzv. "ležákům" položí zdravotní personál lahev s dudlíkem, kde je čaj, aby se napili. Ale oni nemohou, většina tento příkaz neregistruje, protože je poráží Alzheimer nebo demence či nechuť žít. Do toho všeho je zákaz chodit do nemocnic, takže tito ohrožení lidé mohou umřít na podvýživu a dehydrataci. Že přeháním? Ale vůbec nepřeháním, je to tak, jak to píšu. Je málo sester a ošetřovatelek, prostě nestíhají.

Ohrožená skupina starých seniorů v LDN nebo v domovech seniorů a důchodců má většinou děti. Dle jejich věku se dá předpokládat, že mnoho jejich potomků už je také v důchodovém věku, ale svoje rodiče si domů nevezmou. Nechci soudit, protože soudit tyto situace je velmi těžké, i když já bych nikdy nic takového neudělala.Padala jsem únavou, brečela jsem nad stavem mojí maminky, ale neodložila jsem ji.

Tito lidé, kteří jsou tak bezmocní však většinou pracovali celý život, vychovali děti, mnozí byli určitě i pro společnost přínosem, mnozí žili, jak žili, ale to nemění nic na tom, že mi jich není líto. Každý z nich tady po sobě něco zanechal. A teď nedosáhne na lahev s dudlíkem nebo se nemůže plnohodnotně najíst, protože se mu klepou ruce nebo ani neví, že má jíst.

Celý život se točím kolem dětí. Tato malá a milá stvoření jsou vážně k politování, pokud jsou těžce nemocná. Lidé na děti reagují většinou kladně, což je pochopitelné, protože pokud má dítě na začátku svojí cesty životem krutý ortel nějaké hnusné dg., pak je to velmi těžké. Sama to vím velmi dobře, i když už jsem si zvykla, že děti umí zabojovat, většinou mají svoje rodiče, kteří bojují s nimi a milují je.

Vrátím se k těm starým a nemohoucím, tzv. ohrožené skupině. A je pravda, že je to ohrožená skupina, protože vidíme, jak onemocněli rychle brutálním COVIDem-19. Zřejmě umírají rychle a samotní. Vydechnou naposledy, aniž by je někdo z rodiny, pokud jsou někde umístěni, držel za ruku, pohladil po čele a poděkoval jim za svůj vlastní život.

Poslouchám s ironickým úsměvem čísla nakažených, kterým nevěřím, protože je stále málo testovaných. Ještě s větším úsměvem poslouchám, jak vláda hází miliardami sem a tam, jako by byla státní pokladna bezedná. Ale ani jednou jsem neslyšela, že potřebují pleny a roušky do LDN nebo do seniorských domovů. Jen díky českým šikovným ručičkám dostali senioři alespoň do svých náhradních domovů roušky.

Malé nemocné děti mají svoje rodiče, kteří jim pomáhají. Ptám se, kde mají staří a bezmocní rodiče, kteří leží na LDN nebo v seniorských domech svoje děti? Nenacházím odpověď, i když věřím, že většina se o svoje rodiče stará vzorně, tak opuštěných seniorů je více nežli dětských sirotků.

Tato doba nám umožnila přemýšlet, protože jsme kromě nějakých povinností nemuseli chodit do práce, nemuseli jsme nic, protože jsme nic nemohli dělat. Mohli jsme jenom přemýšlet.

A tak jsem přemýšlela......

Autor: Katerina Kaltsogianni | pondělí 13.4.2020 11:12 | karma článku: 24.60 | přečteno: 649x

Další články blogera

Katerina Kaltsogianni

Máme dva nebo tři prezidenty?

Vlastně máme tři prezidenty, ale ten, co se jmenuje Zeman, nemůže zřejmě o ničem rozhodovat. Netuší, že místo něho rozhoduje Mynář a Ovčáček, že se do "prezidentské funkce," zvolili sami.. Alespoň je v něčem Česko nejvýraznější.

6.11.2021 v 9:34 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 506 | Diskuse

Katerina Kaltsogianni

Kohoutí hnízdo x Čapí hnízdo

Kohoutí hnízdo sídlí v Bruselu, odkud na nás kokrhají kohouti. Mají tam i slepice, ale určitě se na všechny nedostane. Jsou tam i bílí koně, vzácná rasa, která vypadá jako lidi. Pochopte konečně, proč nechají ptáci žít Čapí hnízdo

15.9.2021 v 7:26 | Karma článku: 12.83 | Přečteno: 486 | Diskuse

Katerina Kaltsogianni

Dyť o těch dluzích nic nevíme

Hádka se odehrála večer na terase, kde jsme se sešli. Přijela jsem utahaná z Larissy, rozčarovaná řeckým chováním. V hlavě mi běžely otázky, zda je to lockdownovou situací nebo povinným očkováním Řeků, kterým tím berou demokracii.

14.9.2021 v 8:02 | Karma článku: 21.35 | Přečteno: 953 | Diskuse

Katerina Kaltsogianni

Pan Okamura nemá mediálního poradce?

Po skoro čtyřech měsících si pouštím zprávy, kde se najednou objeví Okamura, který byl velmi krutý a nelidský k afgánským uprchlíkům. Chtěl se zalíbit? Jedná se o rasistické prohlášení? Pokud ano, tak by měl odejít z politiky.

31.8.2021 v 8:22 | Karma článku: 14.02 | Přečteno: 523 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.56 | Přečteno: 274 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 476 | Diskuse
Počet článků 332 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1558

Jsem žena, která se neustále potýká mezi dvěma světy - mezi řeckým a českým. Neznám slovo "nejde to," když jde o záchranu lidského života. Neznám pocit závist a nenávist.

Mám jednu velkou touhu, kterou v sobě nosím od malička, snad se mi podaří i tuto splnit.

A nic jiného už o sobě psát nebudu, nemá to smysl. Od toho je blog, abyste si udělali názor sami. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...