Nezvyknou si tady ani syrské děti, ani ukrajinské uklízečky

19. 01. 2020 17:42:51
Jsem toho jasným důkazem, byť tady žiji od malička, oba národy jsou křesťanské, nebyla jsem jako holka v Řecku, ale nemohu si zvyknout. Nikdo, kdo sem nepatří si nezvykne, natož z tak odlišné kultury, podnebí a syrských tradic.

Jedná se o děti a mládež bez doprovodu. To je asi velký problém, že? Ne, je to velká výmluva. Řecko žije několik let ve velké krizi, ale i přesto pomáhají Řekové imigrantům, byť byli 400 let okupováni Turky, tedy muslimy.

Že si syrští potomci tady nezvyknou? Tak to je pravda, protože já sama jsem toho důkazem, jako mnoho jiných Řeků, potomků řeckých emigrantů, z dob občanské války, kteří utekli nebo byli odvlečeni do bývalého socialistického bloku. Aniž bych měla možnost se jako holka podívat do Řecka, tak geny jsou tak silné, že jsem už jako malá nechápala některé české zvyky, protože my jsme žili všichni jako Řekové. Měli jsme i vlastní školu a klubovnu, taneční soubor a rodiče s námi mluvili jenom řecky, protože se česky velmi těžko učili. Jako děti jsme byly zvyklé na řecké tradice, které naší rodiče striktně dodržovali. Tradice a pojetí života je opravdu něco, co se těžko překonává. Důležitou součástí je také to, že jsme nebyli vychováni ve víře, protože řečtí komunisté víru v emigraci prostě utopili a zakázali. Takže, kde je problém?

Dokud se z počátku téměř s jistotou vědělo, že se jedná o syrské uprchlíky, kteří se usadili v centru Athén, odkud vyjížděli do Evropy, tak Řekové skutečně pomáhali, až jsem tuto pomoc nechápala. Ne kvůli té pomoci, ale kvůli té 400 let trvající turecké okupaci, která Řeky nezlomila. Dokonce se na ani nevymlouvají, jak je to zvykem v Čechách, kdy za všechno může ruská 40 let trvající okupace.Už jenom ten rozdíl let je výmluvný a já se mnohdy musím usmát, ale vraťme se k těm sirotkům či opuštěným dětem, které Česko ne a ne přijmout.

Řecko má o mnoho lepší klimatické podmínky pro uprchlíky, nežli střední a severní Evropa. V mnohém má i podobnou kulturu - srocování mužů u kafíčka - ovocné a rybí trhy, úsměv a pohostinnost, která je pro Řecko velmi příznačná, je pro uprchlíky jako magnet. Zpočátku Řekové chodili mezi uprchlíky, dávali jim jídlo, nosili jim oblečení, brali si je domů, ale mnozí uprchlíci se báli. Zažili si dost s tureckými převozníky a přišli o tisíce eur a mnozí se utopili v mizerných bárkách, které byly jako plovoucí rakve.

Bohužel, pak začali utíkat i z jiných muslimských zemí další a další uprchlíci, kteří utíkali buď před zákonem ve vlastní zemi nebo se prostě a jednoduše chopili příležitosti, aby žili lepší život. A tito uprchlíci z Bangladéše, Afganistanu či Pakistánu apod. začali znásilňovat ženy, krást, zabíjet, obchodovat s drogami a Řeky tito falešní imigranti vytlačili z centra Athén.

Právě tito, co nemají se syrskou válkou téměř nic společného, jsou sroceni na řecko-makedonských hranicích a mezi sebou se hádají, bijí, někteří se i zabíjí. Vzali pohostinným Řekům na tomto území klid a pohodu. Včera jsem nevěřícně sledovala řecké zprávy, kde místní Řekové prosí, aby se už něco udělalo a tyto tzv. imigranty už někdo přijal. Místní děti přestaly z bezpečnostních důvodů chodit do škol a mnozí rodiče nemohou do práce. Bitky a krev mezi Afgánci a ostatními jsou na denním pořádku.

Podle mého je velká ostuda, že se Česko brání tomu, aby přijalo 40 dětí bez doprovodu. Výmluvy, že nejsou známy rodinné vazby mi přijdou krutě hloupé a ubohé. Ani u řeckých dětí, které sem přesadili partyzáni na převýchovu, nebyly známy rodinné vazby, protože je ukradli rodičům, kteří o svých dětech neměli mnoho let potuchy, kde se mohou nacházet.

Návody, že by Česko mohlo přispět na výstavbu nějakého centra pro tyto děti jsou rovněž ubohé a ve své podstatě nelidské. Proč? Odpovím jednoduše. Protože to odnesou ty syrské děti, na které Řecko nemá v současné krizi peníze, kdy je v zemi stále 27 % nezaměstnanost. Řeckým invalidům sebral stát dávku v nouzi, která činila 150 eur a vyplácela se jednou za dva měsíce, tj. za měsíc 75 eur.

Ukrajinské uklízečky nebo bulharské prostitutky si tady také nikdy nezvyknou. Ani ti Rusové, kteří pomalu, ale jistě vládnou znovu Česku, si tady nezvyknou. Nemohou a hlavně nechtějí. Jedni z důvodu, že vykonávají podřadné práce a druzí z důvodu, že ještě nevykoupili celé Česko.

Pokud jsou české zákony tak pružné a mohou umožnit rozprodat český majetek cizincům z různých zemí, pak nevím, proč je problém pomoci 40 dětem? A je jedno, zda jsou syrské, ruské nebo chorvatské. Nakonec český premiér nemá také české kořeny, tak kde je problém?

Děti bez doprovodu už tak dost trpí nejistotou, co s nimi bude, která země jim poskytne domov? Díky výmluvám a negativním postojům k těmto nevinným dětem se stane jediná, ale naprosto fatální věc, svět bude mít o dalších čtyřicet nešťastných lidí více. A je naší povinností, pokud můžeme, toto nedovolit, jelikož všichni emigranti i imigranti mají krutý osud, i když se mohou někdy vrátit do svojí původní vlastni. Nevědí, kde jim je lépe, který domov je ten pravý.

Na závěr - víte co se říká?

"Zachránit jeden lidský život je jako zachránit celý svět."

.

Autor: Katerina Kaltsogianni | neděle 19.1.2020 17:42 | karma článku: 20.78 | přečteno: 2500x

Další články blogera

Katerina Kaltsogianni

Máme dva nebo tři prezidenty?

Vlastně máme tři prezidenty, ale ten, co se jmenuje Zeman, nemůže zřejmě o ničem rozhodovat. Netuší, že místo něho rozhoduje Mynář a Ovčáček, že se do "prezidentské funkce," zvolili sami.. Alespoň je v něčem Česko nejvýraznější.

6.11.2021 v 9:34 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 506 | Diskuse

Katerina Kaltsogianni

Kohoutí hnízdo x Čapí hnízdo

Kohoutí hnízdo sídlí v Bruselu, odkud na nás kokrhají kohouti. Mají tam i slepice, ale určitě se na všechny nedostane. Jsou tam i bílí koně, vzácná rasa, která vypadá jako lidi. Pochopte konečně, proč nechají ptáci žít Čapí hnízdo

15.9.2021 v 7:26 | Karma článku: 12.83 | Přečteno: 486 | Diskuse

Katerina Kaltsogianni

Dyť o těch dluzích nic nevíme

Hádka se odehrála večer na terase, kde jsme se sešli. Přijela jsem utahaná z Larissy, rozčarovaná řeckým chováním. V hlavě mi běžely otázky, zda je to lockdownovou situací nebo povinným očkováním Řeků, kterým tím berou demokracii.

14.9.2021 v 8:02 | Karma článku: 21.35 | Přečteno: 953 | Diskuse

Katerina Kaltsogianni

Pan Okamura nemá mediálního poradce?

Po skoro čtyřech měsících si pouštím zprávy, kde se najednou objeví Okamura, který byl velmi krutý a nelidský k afgánským uprchlíkům. Chtěl se zalíbit? Jedná se o rasistické prohlášení? Pokud ano, tak by měl odejít z politiky.

31.8.2021 v 8:22 | Karma článku: 14.02 | Přečteno: 523 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 10.55 | Přečteno: 284 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 9.12 | Přečteno: 117 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 442 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 7.43 | Přečteno: 116 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 22.17 | Přečteno: 589 | Diskuse
Počet článků 332 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1557

Jsem žena, která se neustále potýká mezi dvěma světy - mezi řeckým a českým. Neznám slovo "nejde to," když jde o záchranu lidského života. Neznám pocit závist a nenávist.

Mám jednu velkou touhu, kterou v sobě nosím od malička, snad se mi podaří i tuto splnit.

A nic jiného už o sobě psát nebudu, nemá to smysl. Od toho je blog, abyste si udělali názor sami. 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...