Jaká byla Olga Havlová?

15. 11. 2019 8:30:27
Zvláštní. Byla to dáma se vším všudy, taková česká Mona Lisa, která měla záhadný a velmi nenápadný úsměv. Byla neovlivnitelná, byla tak svá, že ji někdo těžko mohl zastínit. Olga Havlová si zaslouží ty největší pocty za r. 1989.

Olga Havlová byla velmi netypická žena, jejíž osobnost nikdo nemohl zastínit, prostě to nešlo. Hodně kouřila, držela cigaretu, vtahovala kouř a její velké modré oči byly upřeny na člověka, který ji něco vyprávěl, sděloval nebo ji chtěl přesvědčit. Ráda jsem ty její oči pozorovala. Byla v nich odpověď. Dobrý pozorovatel a empatický člověk mohl hned na začátku rozhovoru vidět, zda Olga bude souhlasit či ne, a co si myslí? Moc nemluvila, pozorovala lidi a sem tam prohodila nějakou větu, která vždy měla hlavu a patu.

Nikdy nebazírovala na tom, že je první dámou České republiky, protože její úděl byl o tom, aby byla tou největší oporou svému manželovi, prezidentovi Václavu Havlovi. Její vyrovnanost vyzařovala z celé její osobnosti.

Pamatuji si na otevření jedné nemocnice, kam Olga Havlová přijela. To se ještě mohlo kouřit, i když v nemocnici to nebylo právě vhodné. Raut se konal v zasedací místnosti. Seděla jsem vedle ní a obě jsme kouřily. Její popelník se plnil rychle nedopalky cigaret, takže jsem vstala a donesla jsem čistý. Kromě očí měla nádherné bílé vlasy, které byly husté a vlnité. Všichni s ní chtěli mluvit, ona mírně sklopila hlavu, což bylo znamení, že právě teď se jí mluvit nechce. Vlny jí přikryly její hubený obličej.

Patina v jejím obličeji byla naprosto úžasná. V tom obličeji byla vidět stabilita, nepoddajnost, odhodlání a utrpení, o kterém Olga nikdy nemluvila. Její úloha první dámy jí byla naprosto lhostejná. O svojí úloze věděla ještě před jmenováním Václava Havla prezidentem. Vlastně se pro Olgu Havlovou nic nezměnilo, věděla, že bude vždy první dámou Václavu Havlovi, jehož křehká povaha Olgu potřebovala. Byla mu oporou, byla mu manželkou, sestrou, matkou, byla mu celou velkou rodinou. Ona sama a jediná dokázala nahradit všechny úlohy, které její manžel potřeboval.

Její velkou kamarádkou byla Dana Němcová, jedna z nejzajímavějších českých ženských osobností. Dana chodila za Olgou, když umírala. I v těchto chvílích byla Olga nemluvná, z ještě hubenějšího obličeje bylo vidět její pomněnkové ohromné oči. Neplakala nad svou nemocí, jenom se bála o svého manžela Václava Havla. Dana jí byla oporou a měla zůstat oporou i V. H., ale život píše scénáře úplně jinak a Václav Havel se do roka od smrti Olgy oženil. Vlastně dřív, ten rok smutku nedodržel. Není nutné psát s kým, všichni to víme, protože Olga Havlová byla díky svojí osobnosti v roli první dámy nenahraditelná.

Dana byla a stále je velká žena, která mi dala do života hodně. Nekonečné hodiny, kdy jsme si s Danou povídaly, budou pro mě vždy krásnou vzpomínkou. Dana stále žije. Když mi předávala první raženou medaili Olgy Havlové, tak mi stiskla jenom ruku a pak mě objala. Možná něco řekla, pokud ano, tak to bylo jedno nebo dvě slova. Ty ženy moc nemluvily, ani Olga, ani Dana, ony nemusely, možná mnohdy ani nechtěly.

Olga Havlová byla nejen oporou, ale i hybnou silou pro Václava Havla. Byla tou, bez které by možná V. Havel nebyl prezidentem. To byla ona, která hostila disidenty, ona, kterou STB nezlomila, ona chodila za Václavem Havlem do vězení, ona dovedla Václava Havla na balkón na Václavském náměstí v listopadu 1989.

Olga Havlová zemřela, ale asi by se nechtěla dívat, jak nám všem umírá naděje a vzpomínky na to krásné období, kdy jsme se těšili na demokratický stát, kde budou v čele poctiví politici.

Autor: Katerina Kaltsogianni | pátek 15.11.2019 8:30 | karma článku: 26.54 | přečteno: 922x

Další články blogera

Katerina Kaltsogianni

Máme dva nebo tři prezidenty?

Vlastně máme tři prezidenty, ale ten, co se jmenuje Zeman, nemůže zřejmě o ničem rozhodovat. Netuší, že místo něho rozhoduje Mynář a Ovčáček, že se do "prezidentské funkce," zvolili sami.. Alespoň je v něčem Česko nejvýraznější.

6.11.2021 v 9:34 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 506 | Diskuse

Katerina Kaltsogianni

Kohoutí hnízdo x Čapí hnízdo

Kohoutí hnízdo sídlí v Bruselu, odkud na nás kokrhají kohouti. Mají tam i slepice, ale určitě se na všechny nedostane. Jsou tam i bílí koně, vzácná rasa, která vypadá jako lidi. Pochopte konečně, proč nechají ptáci žít Čapí hnízdo

15.9.2021 v 7:26 | Karma článku: 12.83 | Přečteno: 486 | Diskuse

Katerina Kaltsogianni

Dyť o těch dluzích nic nevíme

Hádka se odehrála večer na terase, kde jsme se sešli. Přijela jsem utahaná z Larissy, rozčarovaná řeckým chováním. V hlavě mi běžely otázky, zda je to lockdownovou situací nebo povinným očkováním Řeků, kterým tím berou demokracii.

14.9.2021 v 8:02 | Karma článku: 21.35 | Přečteno: 953 | Diskuse

Katerina Kaltsogianni

Pan Okamura nemá mediálního poradce?

Po skoro čtyřech měsících si pouštím zprávy, kde se najednou objeví Okamura, který byl velmi krutý a nelidský k afgánským uprchlíkům. Chtěl se zalíbit? Jedná se o rasistické prohlášení? Pokud ano, tak by měl odejít z politiky.

31.8.2021 v 8:22 | Karma článku: 14.02 | Přečteno: 523 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 36 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 8.20 | Přečteno: 246 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 5.15 | Přečteno: 87 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.08 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 332 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1557

Jsem žena, která se neustále potýká mezi dvěma světy - mezi řeckým a českým. Neznám slovo "nejde to," když jde o záchranu lidského života. Neznám pocit závist a nenávist.

Mám jednu velkou touhu, kterou v sobě nosím od malička, snad se mi podaří i tuto splnit.

A nic jiného už o sobě psát nebudu, nemá to smysl. Od toho je blog, abyste si udělali názor sami. 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...