Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O zmenšení prsou, aneb jak jsem si řízla ostudu

"Velká prsa, velká duše," říká se. A ona je to určitě pravda. Protože zmenšení prsou hodně bolí, duše prostě potřebuje svůj prostor. 

Vycházím z kosmetického salónu v nejteplejším městě Řecka - Larissy. Byla jsem si odpočinout, protože moje práce byla velmi těžká. Nechala jsem si udělat čokoládový zábal na tělo, pak jsem se vysprchovala a vyšla jsem ven. To bylo období ozdravných pobytů, kdy jsme se starali u moře o onkologické děti a vozíčkáře. Moji skvělí zaměstnanci se chovali úžasně a byli určitě rádi, že na pár hodin zmizím. Vzpomněla jsem si na slova Gábinky, která se mě ptala, proč se nedívám po mužích? Tak jsem si nasadila brýle, na sobě jsem měla upnuté černé šaty s výstřihem a nesla jsem se hrdě přes dvě náměstí, kde sedělo snad milión lidí.

Dívala jsem doprava a doleva a každý se za mnou otočil. Opravdu každý, malé děti, babičky, starci, ale i muži a ženy. Vyhodnotila jsem, že je to chyba, že se nedívám, dokonce jsem v tu chvíli litovala každé příležitosti, kdy jsem neupřela svůj pohled nikam a přišla jsem o ten krásný pocit, že jsem "koukatelná." Došla jsem k výloze, ze které vyskočila anorektická lesbička a hned se na mě vrhla. Rukama se mi opřela o prsa a já měla chuť ukradnout nějakému dědulovi hůl a přes ty ruce jí praštit. Můj pohled sklouzl na výlohu. A co tam nevidím! Z mojí velké tašky visela ohromná krajková podprsenka číslo osm. Vypadalo to příšerně. Vlekla jsem vlastně jakoby třípatrovou tašku. Bože, proto tolik zájmu o moji osobu! Co teď? Mám ji hodit zpět do tašky a jít znovu přes ta náměstí i přes to horko? Jinak nebudu mít přehled. Vzdala jsem svůj výzkum a šla jsem k autu a opět jsem se rozhlížela, jaký vzbuzuji zájem. Měla  jsem ty sluneční brýle, tak jsem se mohla v klidu dívat. Zájem o moji osobu značně poklesl a já jsem odjela do Veliky. Těšila jsem se, jak jim při večerní poradě na sebe prásknu, co a jak jsem zase provedla. Ovšem, já jsem tady chtěla psát o zmenšení mých prsou a o tom, co tomu všechno předcházelo.

Už jsem to nemohla vydržet. Neustále docházení na EKG, bolesti za hrudní kostí a kolikovité křeče pod lopatkami a následné infúze, mě donutily k rozhodnutí, že si dám zmenšit prsa. Ale nejdříve, jak to vůbec začalo.

Byla jsem v páté třídě, když mi tatínek stydlivě podával podprsenku, mamka dělala večeři a ještě dělala, že nic nevidí. Holt, jsem vyrůstala v řecké rodině, kde diskuze o prsou, o prádle a o menstruaci byla tabu. Táta mi balíček strčil do ruky a šel servírovat polévku. Pamatuji si to přesně, protože to byl pro mě šokující zážitek. Balíček jsem rozdělala a v ruce jsem držela modrou ošklivou saténovou podprsenku číslo dvě. 

Začala jsem strašně brečet, styděla jsem se tak, že by ani celá řecká vesnice nedokázala udělat takový rámus. Neměla jsem o vesnici ani páru, protože jsem tehdy v Řecku ještě nebyla. Nemohla jsem ani dýchat. Otec mi sdělil, proč byl s tlumočníkem ve škole, proč musím mít podprsenku. Důvod? Protože v páté třídě byl tělocvik dohromady s kluky a oni se dívali, jak mi pod tričkem poskakují prsa. Prsíčka to tedy fakt nebyla. To bylo pro moji dětskou duši drsné, takže jsem opětovně ječela a brečela jako nejlepší italská herečka. Aby mě táta uklidnil, tak mi slíbil, že ji tedy půjdeme vyměnit za jinou. Stále jsem ječela, že tuhle nosit nebudu, že chci krajkovou s perličkou. Chudák táta. Druhý den musel dojít pro krajkovou podprsenku. Měla mašličku a ve středu mašličky perličku.

Byla jsem tehdy velmi štíhlá, ale nedětsky vyvinutá, prostě jsem byla velmi prsatá. Nepoměr mých prsou k mým až hubeným nohou a úzkým bokům byl markantní a samozřejmě přitahoval pohledy mužů. Na přehradě jsem lezla do vody tak, aby mě vidělo co nejméně lidí, mezi muži bych se nejraději plížila jako voják, protože ty jejich pohledy byly šílené. A já šílela také. Styděla jsem se a hrbila jsem se, abych prsa trochu schovala.

V sedmnácti letech jsem šla do kina na italský film, kde hrála moje oblíbená herečka. Aniž by to věděla, tak mi zachránila moje mládí. Italská sexbomba Sophia Loren, která hrála svůdnou roli a kroutila se v úžasném černém prádle mi najednou otevřela oči. Její prsa překypovala nad sexy podprsenkou, její tělo bylo obtažené černým korzetem. Velký výstřih dal divákům nahlédnout na její hruď. Svoje prsa ukazovala hrdě a byla si vědoma své unikátní ženskosti. Hned druhý den jsem začala nosit upnutá trička, minisukně a výstřihy. Naučila jsem se chodit tak, abych svoje přednosti ještě více zdůraznila. Nechávala jsem se fotit s bižutérií a můj hrudník včetně obličeje se dostal do světa. To už jsem nosila podprsenku číslo pět a bavila jsem se tím, jak se na mě muži dívali. Začala jsem toho i zneužívat. Když mě vyvolal angličtinář, tak jsem se kroutila jako ta Sophie. Byl to gay a pohled na mě byl pro něho totálním utrpením. Známky jsem dostávala podle toho, jak daleko jsem zašla nebo, jak dlouho vydržel mít zabodnuté oči v třídnici, aby se na mě nemusel dívat.

A pak přišlo těhotenství a moje prsa se zvětšila na číslo deset, no vážně, vůbec nepřeháním. Prof. MUDr. Pilka mě prosil, ať kojím, že přeci jenom nemají tolik personálu. Za šílených bolestí jsem to nějak zvládla, začala jsem znovu cvičit, jezdila jsem na kole a hrála jsem můj milovaný tenis. Musela jsem nosit dvě podprsenky, ale blokování zad, bolestí za hrudní kostí, válení se po zemi v šílených křečích při sklříplém nervu atd., tomu všemu jsem neunikla.

Po mém veškerém úsilí jsem zhubla, ale prsa  mi zůstala velká a  kupovala jsem podprsenky číslo osm. Naprosto nepřijatelné číslo, velikost i váha "předností." Rozhodla jsem se, že tedy půjdu na zmenšení k jednomu kamarádovi do Brna, skvělému profesorovi a velké lékařské kapacitě  plastické chirurgie. Znal mě a chápal moje bolesti zad, ale nechápal, proč si chci zmenšit prsa. Miloval prsaté ženy. Nezapomenu, když byl v Řecku a viděl moje holky z týmu s malými prsy, jak je přemlouval k silikonkám. Určitě byl ochoten je operovat zadarmo, jen ať mají nějaká prsa.

Na oplátku se jeho milý tým nade mnou sklonil již na operačním sále a jeden z doktorů se mě naprosto vážně vyptával, jestli si svoje prsa přeci jenom nechci nechat, jelikož oni je většinou ženám zvětšují. Ještě jsem se stačila usmát a odpovědět "NE" a už jsem klimbala v narkóze. 

Můj život na pláži.

Po probuzení jsem měla vysoké horečky. Zmenšování prsou je operací náročnou, protože prsa mají jemná nervová zakončení. Bolelo mě to, ale vydržela jsem. Jako vždy jsem byla nedisciplinovaný pacient a asi za měsíc už jsem skákala v Řecku buď při aerobiku, nebo na kurtu, případně jsem skákala do auta, když jsme zachraňovali nemocné děti. Měla jsem svoje vytoužené pětky, pevné a krásné. Věděla jsem, že nesmím ztloustnout, abych neměla větší břicho, nežli prsa. Ale víte, jak to bývá? Přitáhneme si to, co nechceme.

Přišlo divné období a já jsem přestala sportovat a začala jsem pomalu tloustnout. A tak jsem si vloni šla koupit plavky do Řecka do Široké ul. v Praze, kde prodává ta mediálně známá paní přes podprsenky a povídá:

"Co to chceš za číslo? Ty máš 85 i," řekla, spíše na mě zařvala, a hodila po mě nejdražšími plavkami v prodejně, ne-li v celé Praze.

"Aha, a to je co za číslo?" špitla jsem.

"A, b, c, d,......i - prostě je to číslo deset. Ty snad neumíš abecedu? Koukej si je nandat," rozkázala a v kabince mi do plavek pomohla. Plavky mi padly, jako kdyby mi je někdo šil na míru.

Paní byla spokojená, já byla vykulená a tak jsem zavolala milému profesorovi do Brna. On se nestačil divit, jak je možné, že mi ta moje prsa zase tak moc vyrostla. A já už to asi vím.

Moje osobnost si prostě nepřála zmenšit duši, proto asi. Jiné vysvětlení nemám. A i kdybych zhubla na původní váhu mojí největší štíhlosti, tak prsa mi nezhubnou, protože duše se nezmění. A to je moc fajn, i když to bolí a sem tam musím na kapačku.

I přesto jsem v létě měla milý trapas, kdy dva čeští turisté netušili, že rozumím česky. 

"Viděl jsi ty silikonky?" povídá jeden druhému a otočili se tak, aby si mě dobře prohlédli.

"Halo, pojďte sem. A dejte mi ruku, vytaste prst," rozkazovala jsem nekompromisně. 

Muž tak učinil a já mu bodla jeho prst do mého prsu s otázkou, jestli je tam důlek. 

"Není," odpověděl a celý se zpotil.

"Tak to nejsou silikonky, chápete?" a odkráčela jsem hrdě na pláž i s velkou zmrzlinou a s dobrým pocitem, že jsem zase někoho něčemu přiučila.

Během těch let, co jsem podnikala a pohybovala jsem se mnoho měsíců na pláži jsem samozřejmě viděla, kolik žen má umělá prsa ze silikonu. Chápu je a vůbec nesoudím, zda je to správně nebo špatně, protože když se žena chce cítit žensky, tak chce mít i prsa. Jenom ten silikon nesmí prasknout, jak se stalo mojí kamarádce. 

 

P. S.

Mám nutkavý pocit odletět za Sophii Loren a moc ji poděkovat za její postavu v tom úžasném filmu, za její neuvěřitelné herecké výkony a za tu roli, která mi otevřela dveře do života ženskosti.

 

 

 

Autor: Katerina Kaltsogianni | středa 9.1.2019 8:47 | karma článku: 33,10 | přečteno: 2008x
  • Další články autora

Katerina Kaltsogianni

Máme dva nebo tři prezidenty?

Vlastně máme tři prezidenty, ale ten, co se jmenuje Zeman, nemůže zřejmě o ničem rozhodovat. Netuší, že místo něho rozhoduje Mynář a Ovčáček, že se do "prezidentské funkce," zvolili sami.. Alespoň je v něčem Česko nejvýraznější.

6.11.2021 v 9:34 | Karma: 14,53 | Přečteno: 510x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Kohoutí hnízdo x Čapí hnízdo

Kohoutí hnízdo sídlí v Bruselu, odkud na nás kokrhají kohouti. Mají tam i slepice, ale určitě se na všechny nedostane. Jsou tam i bílí koně, vzácná rasa, která vypadá jako lidi. Pochopte konečně, proč nechají ptáci žít Čapí hnízdo

15.9.2021 v 7:26 | Karma: 12,83 | Přečteno: 491x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Dyť o těch dluzích nic nevíme

Hádka se odehrála večer na terase, kde jsme se sešli. Přijela jsem utahaná z Larissy, rozčarovaná řeckým chováním. V hlavě mi běžely otázky, zda je to lockdownovou situací nebo povinným očkováním Řeků, kterým tím berou demokracii.

14.9.2021 v 8:02 | Karma: 21,58 | Přečteno: 957x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Pan Okamura nemá mediálního poradce?

Po skoro čtyřech měsících si pouštím zprávy, kde se najednou objeví Okamura, který byl velmi krutý a nelidský k afgánským uprchlíkům. Chtěl se zalíbit? Jedná se o rasistické prohlášení? Pokud ano, tak by měl odejít z politiky.

31.8.2021 v 8:22 | Karma: 14,31 | Přečteno: 523x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Možná to hodím Pirátům, Aneb kdo naočkuje voliče nejlépe

Na můj předchozí článek "Hodím to Babišovi...." jsem dostala okamžitou reakci mediálního mluvčího Pirátů. Napsal mi podrobný e-mail o tom, jak je strana Pirátů šikanována, že jsou to výmysly ze sociálních sítí apod. No tak uvidíme

29.8.2021 v 10:41 | Karma: 21,07 | Přečteno: 1022x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Hodím to Babišovi, Aneb nechci bydlet s migranty

Znovu zmíním jednu důležitou věc. Vyrostla jsem v Česku, kde jsem studovala i pracovala, ale moje řecká povaha je prostě geneticky pevně usazena po obou řeckých rodičích tak, že narážím na plno témat, která bych řešila po řecky.

20.8.2021 v 10:12 | Karma: 40,11 | Přečteno: 2491x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Když hoří Řecko, aneb biblická katastrofa Evie

Letos jsou taková vedra, že nejlepší je být pod velkým slunečníkem u moře a ještě lepší je strávit čas v moři. Měříme teplotu moře a teploměr nám ukazuje 33 st., venku je cca 40 st. a v nedaleké Larisse téměř 50 st. úporného vedra

11.8.2021 v 17:20 | Karma: 21,69 | Přečteno: 631x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Nepsala jsem, protože mě vláda ovládla

Omezenost vládních činitelů a každodenní zmatky mě vyřadily z provozu. Nemohla jsem nic psát, protože těch excesů bylo tolik, že jsem se nechytala. Stále trvají a já se ptám, kam až zajdou s okrádáním a s bláznivými rozhodnutími.

13.5.2021 v 17:30 | Karma: 24,57 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Šéfem Pfizeru je Řek Albert Bourla

Mnozí ho dnes označují za spasitele a zachránce lidstva. Jeho židovské kořeny, přežití holocaustu a znalost několika vědních oborů stojí za přemýšlení. Pochází z Thessaloniky, kterou rádi označujete jako Soluň, což Řekům vadí.

1.2.2021 v 9:31 | Karma: 17,44 | Přečteno: 743x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Každé předběhnutí ohrozí život seniora a mělo by být potrestáno

Napíši o dvou příbězích, kterým se snažím vypsat registraci, kterou zavedlo MZCR. Už jsem ji vypsala 3 x, slíbili, že nyní dostanou čekající vakcínu, resp. sms, kdy se budou moci očkovat. Do toho se dozvídám, že už umřelo pár lidí

25.1.2021 v 9:33 | Karma: 20,27 | Přečteno: 617x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Bohatší učitelé, Aneb trochu o platech

Mnohým se asi nebude moje hodnocení platů líbit, ale nepíši populistický článek, ale takový, jak to vnímám já, protože jsem kdysi učila na Obchodní akademii, protože poslouchám o odměnách zdravotníkům, prostě se na to podívejme.

23.1.2021 v 10:06 | Karma: 29,45 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Holka, ta máma asi umře, protože politici a ředitelé předbíhají

Zoufalý telefonát od kamarádky, která je nešťastná. Její matka (82) si zlomila stehenní kost, leží v největší nemocnici v ČR a pomalu, ale jistě umírá. Svoje děti neviděla dva měsíce a naopak to platí také. Senioři jsou chudáci.

22.1.2021 v 7:53 | Karma: 44,38 | Přečteno: 9264x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Nepomohla ani kosmetika, ani drahé krémy, jsem prostě už babka

Stalo se to náhle, i když jsem tušila, že se z ženy může stát babka, ale že to bude tak rychlé, to jsem fakt netušila. Plácala jsem na sebe drahé krémy, masky, které jsou také předražené a uvažovala jsem o plastice.

12.1.2021 v 17:08 | Karma: 28,23 | Přečteno: 1032x | Diskuse| Osobní

Katerina Kaltsogianni

Přestaňte se řídit pivem a becherovkou a začněte chránit svůj národ

Nemám ráda pivaře, už vůbec ne alkoholiky, ať pijí od becherovky cokoliv. Vláda ustupuje hospodským a pivařům, ale za jakou cenu? V ostatních zemích je nouzový stav do první půlky ledna, protože jejich vlády brání zdraví národa.

10.12.2020 v 16:05 | Karma: 29,87 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Na co vakcínu, když se tady pozabíjíme navzájem?

Na mojí dlani byla jasně vidět kanyla na infuzi, kolem krku korzet, mastné vlasy svědčí o mém zuboženém stavu, jak lítám z nemocnice domů a zpět. Moje kdysi zlomená páteř se ozvala. Nic nebudu řešit, nemá to smysl. Na co vakcínu?

8.12.2020 v 7:19 | Karma: 25,85 | Přečteno: 985x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Jiří Antoši, sorry, já tušila, že tě znám

Chyby děláme všichni, když nepočítám ministry a premiéra a pár týpků ala Berber. A já udělala svým článkem z 1. 12. dost velkou chybu. Stále mi vrtalo hlavou, odkud Jiřího Antoše znám. Pak mi zavolal brácha a byl na mě naštvaný.

3.12.2020 v 9:37 | Karma: 19,38 | Přečteno: 1084x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Zase dehonostující reality show, Aneb o milionářích

Naivně jsem se těšila, že si nějaký úspěšný milionář nebo miliardář chce udělat schůdky do nebe, že pochopí, že si ty nahromaděné peníze do hrobu nevezme, že bude velkorysý. Hádala jsem, kolik peněz rozdá, ale někde jsem doufala,

1.12.2020 v 9:18 | Karma: 26,95 | Přečteno: 1474x | Diskuse| Hradec Králové

Katerina Kaltsogianni

Dárcovství, aneb Lakomí miliardáři a skvělí dementi

Světový den pro dárcovství byl určen na 1. prosince, což bude za dva týdny. Myslím si, že by mělo být darování financí nebo čehokoliv jiného součástí každého kulturního člověka, každé bohatší firmy. Dárcovství k nám začne patřit.

15.11.2020 v 17:33 | Karma: 19,68 | Přečteno: 598x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Vám se nelíbí nouzový stav?

Mně se nouzový stav líbí, protože je to stav celkem normální. Nic se nezměnilo, až na pár zavřených hospod a povinnou večerku pro všechny lidi v Česku. Také nám ministr Hamáček sdělil, že za rozšíření koronaviru může veřejnost.

13.11.2020 v 13:27 | Karma: 26,98 | Přečteno: 1135x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Neumírej, jsi bourák největší

Opět píši o skutečném případu, který je nyní v mojí rodině. Mám vztek na TV, na masírování a strašení lidí, hlavně těch starých, pro které je TV někdy jediným společníkem. A ještě větší vztek mám na výběr nevhodných pořadů.

10.11.2020 v 18:13 | Karma: 33,94 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 332
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1582x
Jsem žena, která se neustále potýká mezi dvěma světy - mezi řeckým a českým. Neznám slovo "nejde to," když jde o záchranu lidského života. Neznám pocit závist a nenávist.

Mám jednu velkou touhu, kterou v sobě nosím od malička, snad se mi podaří i tuto splnit.

A nic jiného už o sobě psát nebudu, nemá to smysl. Od toho je blog, abyste si udělali názor sami. 

Seznam rubrik